Nyttårforsett om å spare?

Spar fleire tusenlappar utan at du merkar det

15. desember 2017 –  Inger Marie Lien

2017 nærmar seg slutten, og det blir gjort opp status på så mangt. Og då er det kanskje på sin plass å gjere opp ein liten økonomisk status også. For korleis det går med denne småsparinga, som tikkar og aukar kvar gong eg bruker kortet mitt?

Ikkje hugsar eg kor tid eg oppretta avtalen, heller ikkje kva beløp eg begynte på. Det eg veit, er at eg aldri har kontantar, og at eg bruker Visakortet mitt til ALT; storhandelen ein gong i veka, kafèbesøk, bussbillettar, søndagshandel når vi er tom for melk og småsnacks på veg heim frå jobb for å roe ein svolten mage. Dette måtte eg finne ut av, og dermed bar det inn i nettbanken.

Ifølgje arkivet mitt oppretta eg Småspar i september 2016, og eg sette eit fast trekk på 10 kroner kvar gong eg brukte kortet mitt. Etter ei kjapp eksportering til excel, sparte eg 1560 kroner i løpet av nokre haustmånader. Ikkje noko oppsiktsvekkande stort tal, tenker du kanskje. Og det tenkte nok eg også. For i mars 2017 sette eg meg eit forsinka nyttårsforsett, og oppjusterte trekket til 20 kroner kvar gong eg dreg kortet. Og sidan eg framleis aldri har kontantar tilgjengeleg, har det frå mars til no (minus ein liten sparepause i haust) gått inn 5520 kroner på sparekontoen min. Det er jo ein flybillett til Sri Lanka, tur/retur! Frå eg oppretta småspar for halvanna år sidan, har det totalt gått over 7000 kroner inn på sparekontoen min, utan at eg har merka noko som helst. Dette er genialt. GE-NI-ALT!

Slik bestiller du Småsparing:

  1. Logg inn i nettbanken
  2. Scroll heilt ned i den på sida, og klikk på Småsparing under «Konto»
  3. Klikk på «Opprett ny spareavtale»

Du kan sjølv velje kva konto beløpet skal gå inn på. Om du syns det er vanskeleg å fylle opp BSU-kontoen kan du til dømes la småbeløpa gå inn der. Unngår du sparepausar, er nok sparinga di endå større enn mine fem og eit halvt tusen. Då er ikkje det årlege maksbeløpet på 25 000 på BSU så uoverkommeleg likevel?

Om du vil ha eit fast sparebeløp, kan du velje mellom 1, 2, 5, 10, 20 eller 50 kroner. Om du heller vil at kjøpesummen skal rundast oppover, bestemmer du om det skal vere opp til nærmaste femmar, tiar eller femti. På begge modellane kan du velje eit maks sparebeløp pr. dag. I tillegg kan du velje ut månader eller spesielle periodar der småsparinga ikkje skal gjelde. Småsparing er kun tilgjengeleg for Visakort, ikkje kredittkort.

Slik ser det altså ut:

Så treng du tips til eit nyttårsforsett, som det faktisk går an å halde, så er det å spare med Småspar. 10 og 20 kroner høyres nok ikkje så mykje ut, men når du tenker på at nordmenn i snitt drog kortet sitt 417 gonger i løpet av 2016, blir mange småbeløp fort til ein fin sum på sparekontoen. Om du er verkeleg ambisiøs kan du opprette fleire avtalar for småsparing, inn på ulike kontoar, sjølv om du berre har eitt visakort.